Despre Murphy

Cateva cuvinte despre legile lui Murphy

Legile lui Murphy sunt cunoscute in toata lumea, sunt afisate in birourile politicienilor si ale cercetatorilor, in atelierele de proiectare si in cabinetele consultantilor financiari, ale universitarilor si ale studentilor.

Murphy a existat, el este un personaj real. Identitatea lui, ca si originea aparitiei primei legi - singura originala - au fost dezvaluite intr-un articol in anul 1977 in ziarul american "Los Angeles Times". Totul s-a intamplat in anul 1949, la baza Fortelor Aeriene Edwards din Murdoc, California, in timp ce se lucra la proiectul MX981. Capitanul Ed Murphy era un inginer, angajat a lui Wright Field. Enervat de proasta functionare a unei curele de transmisie, datorita defectuasei imbinari la capetele curelei el a exclamat "Daca e vreo posibilitate sa o faca prost, o va face!" - referindu-se la tehnicianul care a imbinat gresit capetele benzii.

Cateva saptamani mai tarziu, la o conferinta de presa, colonelul Stapp a afirmat ca rezultatele excelente pe care le-am obtinut de-a lungul a cativa ani, se datoreaza "increderii noastre absolute" in ceea ce el a denumit atunci legea lui murphy.

Presa a asigurat in perioada imediat urmatoare o mediatizare uimitoare a legii lui Murphy si apoi a diferitelor ei variante si aplicatii. Astazi suntem in postura de a avea o imensa colectie de legile lui Murphy pe care am incercat sa le sintetizez. Orice comentariu, sugestie pentru imbogatirea colectiei este bine venita.